Je hebt vast wel gehoord van de term gouden handdruk. Zo noemen journalisten vaak een afkoopregeling, afkoopsom of ontslagvergoeding die hoog genoeg is om het nieuws te halen.
Zo’n gouden handdruk roept het beeld op van topmanagers die in een luxe kantoor afscheid nemen. Soms komen managers of topambtenaren in het nieuws geweest omdat ze royale vertrekregelingen hebben gekregen. Ambtenaren worden met publiek geld betaald: daarom is men boos als een topambtenaar een groot bedrag meekrijgt, vooral als hij of zij wordt ontslagen.
Een gouden handdruk is het tegenovergestelde van een bonus. Je krijgt en bonus voor goede prestaties. Een gouden handdruk is geld dat je krijgt om een periode als werkzoekende te overbruggen.
Gewone werknemers kunnen ook een gouden handdruk krijgen als ze worden ontslagen. De officiële namen zijn dan afkoopsom, vertrekregeling en transitieregeling.
Denk je dat er een kans is dat je binnenkort je baan gaat verlaten na gedwongen ontslag? Vaak hangt het al in de lucht. Het zou ook kunnen dat je al gedwongen ontslag hebt gekregen. Dan begint nu het gesprek over je transitieregeling, afkoopsom, of vertrekregeling.
Is het ontslag terecht?
Dat kun je snel bepalen met deze handige tool. Als het ontslag niet terecht is dan kun je het aanvechten. Als je je baan niet kunt behouden kan het toch goed zijn om vast te stellen dat het ontslag niet terecht is. Dan heb je een sterkere onderhandelingspositie voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding bij ontslag.
Inhoud
- Wie Heeft Recht op een Afkoopsom of Vergoeding bij Ontslag?
- Wat is het Verschil tussen de Transitievergoeding en de Ontslagvergoeding?
- Hoe Hoog is mijn Afkoopsom of Ontslagvergoeding?
- Wat Kun Je Doen met Je Afkoopsom, Transitievergoeding of Ontslagvergoeding?
- Ontslagvergoeding Ineens Uit Laten Keren
- Het Uitstellen van het Uitbetalen van Je Afkoopsom of Ontslagvergoeding
- Gegarandeerde Lijfrenteverzekering
- Direct Ingaande Lijfrente
Wie Heeft Recht op een Afkoopsom of Vergoeding bij Ontslag?
Een ontslagvergoeding bij gedwongen ontslag is alleen mogelijk als het ontslag niet jouw schuld is. Neem je zelf ontslag of je bent ontslagen omdat je je werk niet goed hebt gedaan? Dan hoeft je werkgever je geen extra geld mee te geven. Als je het niet eens bent met het ontslag, dan kun je naar de kantonrechter stappen. Toon aan dat het ontslag echt niet jouw schuld is. Dan zal de rechter je alsnog een afkoopsom toekennen.
Een afkoopregeling bij ontslag is alleen voor werknemers van boven de 18 die minimaal 2 jaar bij de werkgever in dienst zijn geweest. Verder moet je meer dan 12 uur per week hebben gewerkt.
Je hebt geen recht op een afkoopsom als het bedrijf het financieel moeilijk heeft. Een faillissement gaat natuurlijk samen met ontslagen maar er is geen reden om de ontslagen werknemers extra geld mee te geven.
Gebruik deze automatische vragenlijst om te bepalen of je recht hebt op een afkoopregeling.
Veel ontslagen gebeuren met wederzijds goedvinden van de werkgever en de werknemer. Ze maken afspraken over het ontslag en leggen deze vast in de vaststellingsovereenkomst. Hierdoor hoeft de werkgever het ontslag niet te laten toetsen door het UWC of de kantonrechter.
Zorg ervoor dat je zeker weet dat deze overeenkomst in jouw voordeel is als werknemer. Je kunt de overeenkomst laten beoordelen door een advocaat die is gespecialiseerd in arbeidsrecht.
Wat is het Verschil tussen de Transitievergoeding en de Ontslagvergoeding?
Het doel van een ontslagvergoeding is dat je schadeloos wordt gesteld voor misgelopen salaris in de toekomst. Het inkomen dat je verliest door je gedwongen ontslag, een minder goed betaalde functie, minder werktijd kunnen een reden zijn voor het ontvangen van een ontslagvergoeding.
De ontslagvergoeding is vaak hoger dan de transitievergoeding. Deze wordt berekend met de kantonrechtersformule. Tegenwoordig is de naam ‘kantonrechtersformule wat verwarrend: dat komt omdat kantonrechters deze formule sinds 2015 niet meer gebruiken. In plaats daarvan kennen ze de transitievergoeding toe, een bedrag dat meestal lager uitvalt.
De transitievergoeding is een regeling die geldig is sinds juli 2015 en is van toepassing als je minimal 2 jaar bij je werkgever in dienst bent geweest. Verder moet het ontslag worden ingezet door de werkgever. De transitievergoeding is ook van toepassing als een tijdelijk contract na meer dan 2 jaar niet wordt verlengt.
De hoogte van de transitievergoeding hangt af van a) hoelang je bij deze werkgever in dienst bent geweest en b) en je leeftijd. Het lijkt dus op de kantonrechtersformule, maar de transitievergoeding is wel minder voordelig. Daarom is de aard van de vergoeding onderdeel van de onderhandeling. De werkgever zal waarschijnlijk aansturen op een transitievergoeding zonder tussenkomst van de kantonrechter. Maar als werknemer is de ontslagvergoeding in jouw voordeel en die wordt bepaald met de kantonrechtersformule.
Hoe Hoog is mijn Afkoopsom of Ontslagvergoeding?
Niet iedere werknemer krijgt dezelfde vergoeding bij ontslag. De hoogte van de afkoopsom of transitieregeling varieert per persoon en wordt vastegelegd in een vaststellingsovereenkomst. De hoogte van je ontslagvergoeding hangt af van je situatie en je onderhandelingspositie.
De kantonrechtersformule is een eenvoudige formule om de hoogte van je ontslagvergoeding te berekenen. Je kunt deze gebruiken om afspraken met je werkgever bij ontslag met wederzijds goedvinden. Je bepaalt dan samen de hoogte van de vergoeding. Je kunt over de hoogte van je vergoeding onderhandelen, in het geval dat je een goed beeld hebt van je eigen alternatieven en die van je werkgever. Onderhandelen gaat beter als je een je situatie goed begrijpt. Tijdens deze onderhandelingen kun je de kantonrechtersformule gebruiken als een richtlijn voor de hoogte van je ontslagvergoeding of transitievergoeding.
De de kantonrechtersformule heeft 3 componenten:
A: het aantal gewogen dienstjaren,
B: beloning per maand,
C: de correctiefactor.
Deze drie getallen worden met elkaar vermenigvuldigd, dus A x B x C. De uitkomst is de hoogte van je ontslagvergoeding.
Het aantal dienstjaren wordt afgerond in hele jaren, opgeteld in A. Elk dienstjaar van een wernemer onder de vijfendertig jaar telt voor de helft mee. De jaren gewerkt van 45 tot 55 tellen anderhalf keer mee. Elk dienstjaar van na je 55ste tellen dubbel. Hieruit volgt dat oudere medewerkers een hogere ontslagvergoeding krijgen.
B is de hoogte van de beloning per maand. Dat betekent dat werknemers met een hoger salaris meestal een hogere ontslagvergoeding krijgen. Dat spreekt natuurlijk vanzelf: iemand met een hoger salaris verliest een grotere bron van inkomsten met ontslag. Meestal duurt het voor het ook langer om een nieuwe passende baan te vinden omdat er minder functies beschikbaar zijn met een hoge compensatie.
De hoogte van B hangt af van:
- het maandsalaris
- de 13de maand
- Overwerk
- Vakantiegeld
- Winstdeling
- vaste toeslagen
C is de correctiefactor en hangt af van de uitkomst van de onderhandeling tussen werknemer en werkgever. Je C factor zal hoger uitvallen als je goed inzicht hebt in je onderhandelingspositie en die van je werkgever.
De correctiefactor C wordt vermenigvuldigd met A x B, wat betekent dat het in het belang van de werknemer is dat deze factor zo hoog mogelijk is. De hoogte van C hangt af van wie het meeste schuld heeft aan het ontslag van de medewerker. Als het ontslag te wijten is aan de werkgever, bijvoorbeeld door slechte werkomstandigheden, dan is de correctiefactor hoger dan 1. Anderzijds, als het ontslag de schuld is van de medewerker, dan is de factor meestal lager dan 1.
Wanneer je werkgever een ontslagprocedure in gang zet, begint het spel over de ontslagvergoeding. Wat is de hoogste mogelijk ontslagvergoeding in uw situatie? Deze vraag kunt het best opnemen met een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.
Wat Kun Je Doen met Je Afkoopsom, Transitievergoeding of Ontslagvergoeding?
Je hebt een aantal mogelijkheden voor het gebruiken van je ontslagvergoeding. Je moet rekening houden met de belastingregels voor je ontslagvergoeding, maar je kunt de te betalen belasting beperken met bepaalde financiële producten.
Heb je met je werkgever een bedrag bepaald voor de ontslagvergoeding? Dan kun je beslissen hoe je dit geld zal gaan besteden. Je hebt een aantal mogelijkheden voor het minimaliseren van de belasting die betaalt over je ontslagvergoeding.
Ontslagvergoeding Ineens Uit Laten Keren
Het is mogelijk de toegekende afkoopsom ineens te laten uitkeren op uw bankrekening. In dat geval vindt direct de afrekening met de Belastingdienst plaats. Dit is in een aantal gevallen aan te bevelen:
- Je ontvangt een relatief laag bedrag, zodat de top van je inkomen niet in een hoger belastingtarief valt.
- Je wilt een persoonlijke lening af lossen.
- Je wilt het bedrag gebruiken voor het kopen van een van bijvoorbeeld een nieuwe auto of om op reis te gaan.
Wanneer je afkoopsom of ontslagvergoeding direct uit laat keren, dan moet je afrekenen met de Belastingdienst in Box 1. Voor werknemers met een hoger inkomen zal het de afkoopsom gedeeltelijk in de hogere belastingschijven vallen, wat in jouw nadeel is.
Als je inkomen van jaar tot jaar sterk verschilt, dan kun je je inkomens over drie aaneengesloten jaren middelen. Zo betaal je nooit meer belasting dan nodig is.
Het Uitstellen van het Uitbetalen van Je Afkoopsom of Ontslagvergoeding
Niet iedereen heeft de ontslagvergoeding direct nodig. Het kan zijn dat je al een andere baan hebt. Dan kun je de vergoeding bij ontslag ergens anders voor gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de afkoopsom of ontslagvergoeding gebruiken als aanvulling op je pensioen. Dan heb je de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Je kunt dan het bedrag gebruiken om een levensverzekering af te sluiten.
Gegarandeerde Lijfrenteverzekering
Je kunt het bedrag ook storten in een gegarandeerde lijfrenteverzekering. Zo kun je beleggen in producten zoals deposito’s, obligaties, vastgoed, en aandelenfondsen. Aan het einde van de looptijd kun je geld gebruiken voor een lijfrente uitkering.
Het voordeel van een uitgestelde lijfrenteverzekering is dat je niet direct inkomstenbelasting te betalen. Zo blijft het bedrag van de afkoopsom intact en kan het dus rente opleveren in de lijfrente verzekering. De belasting word pas geheven op wanneer je de lijfrente aankoopt.
Direct Ingaande Lijfrente
Dit is een goed idee als je na ontslag je inkomen wilt aanvullen. Als je een direct ingaande lijfrente koopt dan stort je de afkoopsom bij een verzekeringsmaatschappij. Ze geven je dan elke maand, kwartaal, of jaar een bedrag. Je kunt zelf kiezen hoe lang je zo’n periodiek bedrag wilt blijven krijgen. Als je een langere looptijd wilt, dan is bedrag wel lager.
Het voordeel van een lager bedrag per periode is dat je hier waarschijnlijk minder belasting over betaalt. De periodieke uitkeringen vallen onder Box 1, dus dan is de kans groot dat er minder geld word belast in de hoogste schijf.