Marcus Lemonis is een ondernemer uit Miami de een ster van de Tv-show The Profit (De Winst). Voor een eigenaar van een klein bedrijf bevat de The Profit lessen in bedrijfsstrategie en financieel inzicht. The Profit is een kruising van Shark Tank en zo’n show waar die chef kok een een falend restaurant onderhanden neemt.
Net zoals de chef bij het restaurant, komt hij binnenlopen bij een falend MKB-bedrijf en gaat als een strakke directeur de boel opfrissen. En net als bij Shark Tank, gaat hij investeren in het bedrijf.
Rijk Worden Volgens “The Profit”
In een aflevering van The Profit doet Lemonis de eigenaren een aanbod: ‘Ik breng je als nieuwe investeerder snel geld om de zaak draaiende te houden. Maar ik ben nu de baas. We pakken dingen gedurende een week aan zoals ik het zeg, of de deal gaat niet door.’ De eigenaren nemen het aanbod aan, eventueel met wat extra onderhandelen. Maar ze hebben eigenlijk geen keus. Hun zaak loopt zo slecht dat ze het niet zullen redden zonder hulp. Daarom is het zo’n mooie kans voor Lemonis en zijn team. Een zaak die op het punt van faillissement staat, heeft veel ruimte voor verbetering. Het drama van een grote make over en een alles-of-niets resultaat zorgt voor een spannende show. Het is een verbeelding van snel veel geld verdienen door falende bedrijfsvoering op the rechte pad te brengen.
De aflevering naar de hoogte- en dieptepunten van de verandering die onder leiding van Lemonis worden doorgevoerd. The Profit wekt de belangstelling van ondernemers in het MKB omdat een aflevering enkele weken intensief werk aan een MKB-bedrijf kort samenvatten. In de aflevering zien we Lemonis commentaar geven de kansen die het bedrijf heeft na de make over. Hij rekent de financiële gevolgen voor van elke grote beslissing, geïllustreerd met gelikte infographics. Zo verklaart Lemonis de logica van zijn investering aan de kijker. Wie belangstelling heeft voor rijk worden met ondernemen, doet er goed aan deze financiële beslissing te doorzien.
Geld Verdienen met de Inkoop van Auto’s
De eerste aflevering gaat over een kwakkelend inkoopbedrijf van tweedehands auto’s in New York, Car Cash. Het is een familiebedrijf dat wordt gerund door twee broers. De zaken gaan slecht en hun vader is recent overleden. Ze lijden verlies. Ze moeten snel geld verdienen met auto’s doorverkopen, anders zijn ze binnen een paar maanden failliet.
Lemonis ondervraagt de broers grondig tijdens een rondleiding. Hij stelt een snelle diagnose:
- De oudste broer geeft de jongere broer niet genoeg ruimte om een bijdrage te leveren aan de marketing.
- Ze verdienen te weinig winstmarge per ingekochte auto.
- De faciliteiten zijn oud en vies.
Marcus Lemonis ziet wel kansen in het concept. Zijn doel is om Car Cash weer winstgevend te maken, de processen te verbeteren, en de uitstraling verzorgd en professioneel te maken. Dan is het een model vestiging kunnen ze licenties voor het concept verkopen aan ondernemers in het hele land. Dan kunnen ze veel geld verdienen door een percentage op te strijken op elke tweedehands auto die wordt ingekocht in elke toekomstige Car Cash vestiging.
Als Lemonis en de Lemonis en de eigenaren het eens worden en de veranderingen succesvol doorvoeren, dan wenden ze een faillissement af en zullen ze snel rijk worden. Lemonis doet hen een voorstel: hij wordt mede-eigenaar en investeert 200K dollar om de zaak op te frissen en open te houden. Maar daarna is hij de baas. Tijdens het doorvoeren van de nodige veranderingen, moeten ze doen wat hij zegt. Anders gaat de deal niet door.
Het begin van de aflevering schetst zo de achtergrond en situatie van de eigenaren en hun MKB-bedrijf. Nadat ze de deal met Lemonis accepteren, veranderd het tempo: we zien het kordate optreden van Lemonis en zijn team. Er wordt verbouwd en georganiseerd. De drie problemen die Lemonis aan het begin heeft benoemd worden aangepakt. Dit is wat ze in Hollywood of Hilversum “goede televisie” noemen: we zien een “total make over”, menselijk drama, en persoonlijke groei.
Lemonis presenteert zijn visie op ondernemen via de drie P’s: People, Process, Product (Personeel, Proces, Product). In de eerste aflevering vallen de drie benoemde problemen van Car Cash netjes in dit model.
Het eerste probleem is de relatie tussen de eigenaren (Personeel). De broers hebben een communicatieprobleem over de marketing. De oudste broer is de algemeen directeur en de jongere broer is verantwoordelijk voor de marketing. Maar directeur houd toch het grootste deel van de marketing in handen en staat niet open voor de nieuwe ideeën van zijn broer. Lemonis bevestigd dat de ideeën goed zijn, en geeft hem de kans om zich te bewijzen. Dit leidt tot een goed resultaat, een nieuwe reclamecampagne die het bedrijf nieuwe klanten kan brengen. Ze ziet de directeur dat hij vanaf nu inderdaad kan vertrouwen op de marketing manager. Dat verbetert hun relatie als broers en zakenpartners.
Lemonis benadrukt het belang van communicatie met je compagnons. Als je niet snel eens kunt worden over wat er moet gebeuren, dan kun je niet samen ondernemen.
Het tweede obstakel voor geld verdienen met auto’s inkopen is dat Car Cash te weinig winstmarge pakt (Proces). Ze maken maar $500 brutowinst per auto. Dit heeft twee oorzaken:
- Het proces voor het taxeren van de auto’s is niet strak genoeg, waardoor ze een lagere prijs voor de auto betalen dan mogelijk is.
- Ze verkopen de meeste auto’s door aan groothandelaren. Die verkopen ze weer door aan tweedehands autodealers. Ze pakken hun eigen marge, waardoor er minder geld per auto over blijft voor Car Cash.
Lemonis heeft zelf ook een achtergrond in de autohandel. Dat komt goed van pas. Hij ontwerpt een nieuw proces voor het taxeren van elke auto die wordt aangeboden. Zo moeten ze bijvoorbeeld de defecten aan de auto benoemen en dan zeggen hoeveel het hen gaat kosten om dat te repareren. Verder moeten ze de aanbieder van de tweedehands auto in het kantoortje laten wachten voordat ze Car Cash hen een bod doet. Zo komen staan ze onder druk om een lagere prijs te accepteren. Dit zijn bewezen onderhandelingstactieken van inkopers voor geld verdienen aan het handelen in auto’s.
Lemonis wil dat de algemeen directeur de groothandelaren wegstuurt. Vanaf dan gaan ze de auto’s per stuk rijklaar maken en doorverkopen aan lokale autohandelaren. Zo krijgen een hogere prijs per auto en verdienen ze $2000 marge in plaats van $500. Dit maakt het Car Cash concept weer winstgevend en maakt het een aantrekkelijke formule voor andere ondernemers.
De algemeen directeur verzet zich eerst, hij stuurt de groothandelaren nog niet weg. Wanneer Lemonis dat ziet, volgt er een stevig gesprek. De algemeen directeur heeft zwakke argumenten: “Ik ken mijn stad,” en “dit zijn eerlijke jongens en mijn vader heeft jarenlang zaken met hen gedaan.” Het is duidelijk dat hij niet zelf over de pijn heen kan stappen om deze relaties te beëindigen. Voor hem is een loyaliteitsconflict.
Lemonis is stellig: “Dit gaat niet over eerlijk of oneerlijk. Dit gaat over de vos in het hoenderhok laten.” De groothandelaren pakken marge die Car Cash nodig heeft om te overleven. “Ze gaan eruit of ik ga eruit.” Dat overtuigt de eigenaar. Het kost hem veel moeite, maar hij stuurt de groothandelaren weg. Het pakt direct goed uit. Ze verkopen een de volgend auto aan een lokale handelaar en pakken vanaf dan ongeveer $2000 winst per auto.
De derde uitdaging van Car Cash is de uitstraling van de faciliteiten. De marketing manager heeft dit herhaaldelijk besproken met de algemeen directeur, maar hij geloofd het pas als Lemonis het bevestigd. En zonder het geld van Lemonis konden ze een verbouwing ook niet betalen. Maar nu kunnen ze de zaak opfrissen met een modern uiterlijk en een nieuwe huisstijl. De directeur verzet zich nog tegen de aankoop van nieuw meubels, maar Lemonis wijst hem er weer op dit het niet aan hem is.
De nieuwe uitstraling van Car Cash heeft waarschijnlijk een positief effect op het aantal auto’s dat ze kunnen inkopen. Maar het grootste voordeel is dat een moderne zaak de belangstelling trekt van potentiële licentiehouders. Zo kunnen de drie aandeelhouders Car Cash in de toekomst snel laten groeien en meer geld verdienen.
Aan het einde van de aflevering zien we dat de interventies van Lemonis succes hebben. De zaak ziet er mooi uit, de relatie tussen de eigenaren is goed, en ze maken meer winst. We zien hoe een potentiële licentiehouder onder de indruk is van het concept. Als kijker zijn we geïnspireerd door de ommezwaai van Car Cash: het is nu een gezond MKB-bedrijf met een glorieuze toekomst.
Rijk Worden als MKB-Ondernemer
De opzet van een aflevering maakt duidelijk hoe Lemonis denkt over ondernemen. Hij bekijkt een MKB-bedrijf door de lens van de drie P’s. Hij krijgt een rondleiding van de eigenaars en stelt vragen aan de werknemers. Dan vat hij zijn indruk samen en doet een voorstel. In elke uitzending gaan de eigenaars aanvankelijk akkoord. Dan is Lemonis een week lang de baas. Hij voert rigoureuze verbeteringen door.
In ongeveer de helft van de afleveringen blijft de afspraak overeind staan. Na het drama van de veranderingen in de MKB-bedrijf, hebben de ondernemers weer vertrouwen in de toekomst. Ze zijn duidelijk blij en dankbaar.
In ongeveer een derde van de afleveringen is de deal een mislukking. De gekwetste trots van ondernemer kan niet herstellen en ze gaan zonder Lemonis verder. Het komt ook voor dat de ondernemer onbetrouwbaar blijkt. Dan haakt Lemonis zelf af.
The Profit is een interessant programma over geld verdienen met ondernemen. Het belicht de zakelijke logica en psychologie van een bedrijfskundige metamorfose.